Rapido Confort 1978
(Laatste update 20120520)


2012


Aanpassingen getest

Nou zeg, dat was een lange winter. Eindelijk tijd om wat nieuwe toevoegingen te proberen tijdens het kampeerweekendje met de vrienden. Dit was de generale repetitie voor de zomervakantie: twee weken naar het zwarte woud. Dat wordt dan een testje of ik wel zo ver zo langzaam wil rijden en we wel goed zullen slapen. Normaal een huisje in Italie en nu dit; als het werkt kunnen we volgend jaar weer via Oostenrijk naar Italie, maar dan met Rapido erachter ! Nieuw dit jaar en dus eindelijk van kunnen genieten:
- Een 'nieuwe' hogere, betere voortent (oude bewaren we)
- Een 'nieuwe' luifel met echt nieuwe stokkenset
- Extra 'record'-achtige schapruimte
met simpel ophangsysteem
- Nieuw koelkast aan de veel handigere rechterkant in de disselbak
- Nieuwe kussens en 'nieuwe' hoezen (SG40; is toch wel wat te stevig... even wennen)
- Kledingplank mooi met zelfde motiefje bekleed.

- Dimmer op de lamp in de voortent: heerlijke oplossing voor 6,95 !


Doelen voor die zomervakantie:
- Origineel zwenklampje
- Dompelpompje op 12V: beter voor de vloer: moet flink gepompt worden anders...
- TV voorbereiding ivm Olympische Spelen tzt...
- Simpel verlengsnoertje vanuit de bank zodat alles overal zou kunnen werken


2011

De perfecte tent

Onze 'nieuwe' Rapido is ruim 30 jaar in bezit geweest van een architect die alles zeer nauwkeurig bij hield. Daarna 2 jaar bij de vorige eigenaar en nu dus bij ons. Hoe dat zo? Jaren kampeerden we in een tent en dat ging prima, maar de kids worden wat ouder en met vieren in 1 slaapcabine is toch wat krap. Ook kan het koud en nat zijn als we (met Hemelvaart) gaan kamperen. Twee jaar lang hebben we gezocht naar de ultieme tent en omdat het toch een beetje hobby was ging daar toch wel een uur of 100 inzitten met surfen, zoeken, naar deWit en naar Obelink. Zelfs nog een eigen ontwerp van de ideale tent naief en enthousiast als ik was ingestuurd naar Obelink. Nooit een reactie gehad natuurlijk...Kortom, nog steeds geen nieuw tent...

Gevonden

Toen kwam Hemelvaart 2011 eraan en er was nog steeds geen oplossing en dus ben ik weer achter marktplaats geklommen, op zoek naar die perfecte tent, of toch een leuke kleine caravan... Vanalles gezien: Een leuke krielkip, Esterels, Landers, en toen zag ik de Rapido. De confort is dan toch het schattigste (De andere modellen zijn een beetje raar...) en op marktplaats stond een hele mooie originele confort uit 1978. Op basis van onderstaande foto's heb ik hem gekocht. Zelfs het privacy gordijntje en het gordijntje voor het keukenblok zitten er nog bij, evenals de hangmat.

Het twee persoons bed kan ook een stapelbed of een bank worden.
De zijwand kan volledig open !
En er is een afscheiding beschikbaar voor de kinderkamer, voor wat meer privacy.Even ophalen
...

130 km naar Haarlem met de VW passat (2006) om hem op te halen: verlichting werkte niet. ANWB kreeg ook niets aan de gang. Werkte echter wel allemaal prima achter hun eigen auto; ook een jonge Passat station... Het was te donker om zonder remlicht de A2 af te dalen en dus onverrichter zake weer naar huis. De volgende dag terug met een geleende Audi A6: werkte weer niets. Toen hebben zij hem naar het zuiden gereden... en ik er achteraan...

De elektra
De volgende dag 12 uur (!!!) bezig geweest puur en alleen om de elektra op orde te krijgen: eerst mijn auto naar de VW dealer: Niets aan de hand. Toen naar de caravandealer in de buurt: caravan klopte niets van. En dus dacht ik zelf wel even te gaan frotten... Gelukkig bood een enigszins bekende voorbijganger en electricien aan om te helpen: ook hij is een uur of 4 bezig geweest, maar 's avonds om 9 uur werkte alles aan de buitenkant, tot en met het mistachterlicht toe. (Maar wat was het een puinhoop; 12 volt en 220 volt systeem hingen aan elkaar voor de massa, loze kabels, dingen die niet of verkeerd aangesloten waren).

De volgende dag ook het 12 volts systeem aan de gang gekregen: koelbox voorin de disselkast op 12 volt (niet meer tijdens het rijden) en ook de zwenklamp boven de tafel doet het met wat (helaas) nieuwe onderdelen > Die zwenk-lamp is de finishing touch wat mij betreft bij zo'n klapcaravan ! De caravan en alle elektra is nu nog (voor het oog) een heel eind origineel: geen enkele lichtschakelaar of wandcontactdoos toegevoegd!
Techniek
De voetpomp van het kraantje werkt nog prima en met een 2e jerrycan onder de caravan wordt het vuile water ook weer keurig opgevangen: alle slangen en de voetpomp passen precies door het gat in dat middelste vakje van het keukentje.

We hadden al zo'n klein blauw gasflesje en dat past mooi rechts onder naast het keukentje ! Ook hebben we nog een los gasstel dat we wellicht meer zullen gebruiken. Maar het gaat om het principe: alles moet werken... Als 'werklicht' heb ik een halogeen oplossing gekocht: het werkt perfect (op batterijen, hangt aan het plafond-koord), maar het ziet er niet uit natuurlijk dat blauwe licht.

Ook meteen lid geworden van de Rapidoclub: leuk en handig bij vragen en tips


Praktische toevoegingen
Omdat onze jongste (5) nogal baldadig is, leek het me verstandig om het kinderbed (rechts bij binnenkomst) te ondersteunen met 2 rechtopstaande planken: daar kunnen dan ook mooi 3 rol-kisten (Hema heeft de best passende van maarliefst 20 cm hoog) onder het bed staan, zodat je alle spullen kwijt kunt. Het dwarslatje is draaibaar, zodat de plank zelf kan blijven staan, maar de gleuf links is nog handiger, bleek later... die schuift precies over het dwarslatje wat daar zit en dan zit het meteen erg stevig ! Gordijntje weer ervoor en weg zijn alle kisten !


Een Skubb hangzak van de Ikea (3,99) past precies onder de kapstok: twee gaatjes in het onderste plankje, touwtje erdoor en liefst even een buisje eraan rijgen (zie tweede foto): dan kun je de zak dus mooi met de bestaande klitteband simpel vastmaken. Kapstokhaakjes heb ik om de hoek geplaatst en hangen (uit het zicht) links achter die hangzak. Groot genoeg voor jassen met lusje en dan vernielen ze het kussen niets tijdens transport.


We hebben een klamboe nodig voor onze dochter, anders wordt ze lek gestoken, en daardoor zetten we het stapelbed niet op. Ook ligt het een stuk ruimer als je twee slaapzakken aan elkaar kunt maken. De kids slapen dus (nog) naast elkaar. Dan houden we 2 dragers over. Ik heb nieuwe steunen laten maken (metalen plaatjes met moertjes om de schroeven als afstandshouders) en boven het raam bevestigd: multiplex plaatje van 40 cm diep erop, vastzetten met schoenveters door geboorde gaatjes(...) en je hebt een prachtige ruime 'kast'.
In dat eerste weekend waren we (ik) wel door het tafelblad/bedbodem gezakt; balen: gelukkig niets te zien aan het blad, alleen de onderkant. Onlangs dus een sleuf-in-sleuf raamwerk/constructie van 12 mm multiplex planken op maat gemaakt zodat het blad daar op kan rusten. Een plank extra die op/om de wielkast past, zodat je daar ook prima kunt zitten (om je schoenen aan te trekken bijvoorbeeld). Tijdens transport passen de dwarsplanken gewoon in de bank-kisten. De lange planken blijven onderin staan om de kast-schuifdeurtjes te beschermen van de druk van de voortent die ertussen wordt gefrot... Inmiddels alles netjes gelakt, zodat het mooi bij de rest kleurt (ook al zie je dat niet...)
De meest recente toevoeging zijn twee schappen naast het keukenblokje, boven het voeteneind van het kinderbed. zodat keukenblok en bed niet meer zo vol liggen. De radpido Record heeft ook zoveel schapruimte en da's toch handiger... De schappen zijn gemaakt van een oud Rapido tafelblad, gescoord op marktplaats.
Op marktplaats een prachtige nieuwe ouderwetse vliegenhor gevonden. Dat past er toch prachtig bij: uit de 70-er jaren. Net als ik...
De oude aansluiting had (als alles zou werken) zelfs 12 volt voor onderweg. Zover gaan wij toch niet en dus dat maar verwijderd. De koelbox kan nu wel op 220 en 12 volt. Maar meteen een driewegstekker genomen zodat er ook licht voor inde voortent of zo aangesloten kan worden (stekkerdoos ga ik nog even veilig op de wand maken natuurlijk, onder dat bakje). De koelbox is inmiddels vervangen worden door een Dometic-1600-EGP, die past er exact in, koelt echt en is geruisloos ! En, hij zit aan de goede kant zodat je er veeeel makkelijker bij kunt !
De GSM en de bril moeten altijd in de buurt liggen: het simpelste nachtkastje ter wereld biedt een prima oplossing ! En 's morgens gewoon weer wegschuiven onder de zitting.
Oude tent
Ook was de originele voortent bijgeleverd: ook 33 jaar oud dus. Tijdens het kamperen op een rustig moment (wel 30+ graden) rustig alleen aan de slag gegaan om alles maar eens uit te zoeken. Na een uurtje stond het geheel en waren alle stokken gemerkt. Aan de voorkant een keurige tent en achter nog een luifel. Wel had ik nog een complete set stangen over > om de luifel als zelfstandig geheel ergens neer te zetten of zo...?


De luifel kan met enige aanpassingen ook aan de voorkant, dan heb je er meer aan! Daar gaan we voor ! HEt ultieme testweekend vond plaats op 24 juli te Wanroij; wat was er veel regen gevallen; ook binnen want de tent lekte bij de stokken: zo nat zullen we het niet vaak meer hebben, maar voor de veiligheid alles maar even ingespoten met zo'n spuitbus...
Origineel
De caravan is op zijn mooist als ie verder niet is ingericht: gewoon kaal en origineel; prachtig. Maar ja, hij is wel bedoeld om (heerlijk van de grond en droog) in te slapen... Maar hier dan toch enkele plaatjes voor diegene die Rapido nog niet zo goed kennen. Zo ziet die van ons er dus ook uit. Mooi toch !?..


En nu, kamperen !

Tijdens het eerste kampeerweekend (Hemelvaart 2011) gingen we met 9 gezinnen (en partytent) en was het prachtig weer. Daardoor hebben we de caravan nauwelijks gebruikt. We smachten nu naar een vrij weekend om gewoon met zijn viertjes te gaan genieten. Huisje in Italie was al geboekt voor deze zomer, maar het kan zomaar gebeuren dat we volgend jaar eens wat dichter bij huis blijven en met de klapcarvan op pad gaan. En anders in ieder geval elke Hemelvaart !

Nog niet overtuigd? Hier de voordelen van de Rapido:
- De ingeklapte Rapido is klein en dus goed te hebben achter je auto: ik rijd NOOIT met aanhanger
- Ligt schijnbaar goed op de weg: ik was 'm vergeten en reed per ongeluk 140; ging prima !
- Je ligt van de grond en dus is het niet koud
- Je ligt droog als het echt mocht gaan regenen
- Je (lucht)bed kan niet lek gaan; je ligt op een fatsoenlijk bed
- Hij is binnen een paar minuten opgebouwd!
- Zelfs het kleinste model (confort) is erg ruim. Zeker met de voortent erbij.
- Er zijn voldoende opbergmogelijkheden als alles is opgebouwd
- Ook bovenop de kar kun je nog voldoende spullen meenemen!
- Prima ventilatie door het klepraam boven de keuken !
- De Rapido's hebben prachtige features: zoals het openklappen van de gehele linker zijwand (durf ik nog niet te proberen...)
- En voor 500-600 euro kun je er ook een aanschaffen; een beetje een leuke tent is duurder !

Links naar andere Rapido sites
- Geschiedenis van de Rapido klapcaravans
- Rapidoclub.nl
- Engelse Rapidosite
- Franse Rapido site
- Belgische Ivan's Rapidosite
- Een facebook pagina voor Rapido's
- Youtube: Zet je klapper op in anderhalve minuut
- Een aardige Duitse clubsite
- Johnny de Duitse confort klusser
- Veel foto's van diverse aanpassingen
- Als het ooit serieus wordt is zo'n fietsenrek wel handig !

En waar mag die Rapido dan liefst geparkeerd worden: Op Camping3000; bestaat niet, wel leuk...

Bas Griffioen