Jeu de boules laddercompetitie 2003

Met een jeu de boules-baan op het veldje kon het niet uitblijven: de waterkant jeu de boules laddercompetitie
.
Op deze pagina alle informatie over deze activiteit. Kies voor:

huidige stand op de ladder - puntencompetitie - opzet competitie - de teams - spelregels - weekoverzichten

HUIDIGE STAND VAN DE LADDER < naar boven >

Hieronder de stand van deze week. Alle overzichten worden per week opgeslagen. Een overzicht van alle weken is hier te bekijken.

Plaats
Team
1
Michel - Rob (E)
2
Marcel - Adje (B)
3
Christ - Paul (D)
4
Mathieu - Bas (C)
5
Marlie - Arno (F)
6
Wim - Maria (A)
7
Arnold - Petra (G)
8
Elise - Rianne (H)
9
10
Datum:
26-06-03

Deze eerste week is door loting bepaald. er is echt geloot, onder toezicht van Notaris B.A.S. Webmaster.
Daarna zijn er slechts enkele teams actief geworden. Deze week wel een neiwue team erbij !


PUNTEN COMPETITIE VOOR HET HELE SEIZOEN
< naar boven >

Hier de puntenaantallen die behaald zijn per week per team, met achteraan de stand in de puntencompetitie.

Team Teamleden 12-06 19-06 26-06 03-07 10-07 17-07 24-07 31-07 07-08 14-08 21-08 28-08 04-09 11-09 P
A
Wim - Maria 6 6 6
18
B
Marcel - Adje 2 2 2
6
C
Mathieu - Bas 5 5 4
14
D
Christ - Paul 4 4 3
11
E
Michel - Rob 1 1 1
3
F
Marlie - Arno 3 3 5
11
G
Arnold - Petra 7 7 7
21
H
Elise - Rianne 8 8 8
24
I
?
J
?
K
?


SPELREGELS VOOR DE WATERKANT LADDER-COMPETITIE < naar boven >

* Er zijn meerdere teams van 2 personen. Deze mogen aangepast worden tijdens de competitie, maar alle reeds geplaatste leden, beginnen met hun nieuwe team weer onderaan de ladder !
* Vooralsnog is de competitie alleen bedoeld voor leden van Omgevingsclub de Waterkant.
* Bij aanvang van de competitie wordt er geloot voor de startplaatsen op de ladder.
* Nieuwe teams kunnen instromen tijdens de competitie. Ze starten onderaan.
* Je kunt uitgedaagd worden door het team wat 1 positie lager staat. Deze uitdaging moet binnen 1 week aangegaan worden na verzoek, anders verlies je automatisch je plaats. Wanneer een gedaagd team verliest, wordt van plaats gewisseld met de uitdagers. Op deze manier kun je jezelf naar boven werken.
* De teams spreken onderling een tijdstip af om de wedstrijd te spelen. (Vakantie en ziekte zijn geldige redenen om niet binnen een week te kunnen spelen) Wanneer een team langer dan een week afwezig is door vakantie, mag tot terugkomst het volgende team uitgedaagd worden. Wanneer het uitdagende team wint, ruilt deze van plaats met de gedaagden, de afwezigen behouden hun plaats. Dit houdt de competitie dynamisch.
* De winnaar van een game is het team die als eerste 13 punten heeft. Een wedstrijd duurt maximaal 3 games: 'Best of three' / wie als eerste 2 games heeft gewonnen.
* Wanneer een uitdagend team verliest, mag deze niet direct de uitdaging opnieuw plaatsen. Het winnende team moet eerste de kans krijgen zelf zijn uitdaging te plaatsen. Deze periode duurt 3 dagen.
* Wedstrijden kunnen niet 'vooruit gepland' worden. Als no.5 no.4 uitdaagt, maar die heeft al een wedstrijd gepland staan tegen no.3, zal deze wedstrijd eerst gespeeld moeten worden. Pas als de (eventuele nieuwe) plaatsen op de ladder bekend zijn kan weer uitgedaagd worden.
* Elke week op donderdagavond wordt gekeken wie op welke positie staat. Het aantal weken dat iemand op een bepaalde positie staat wordt genoteerd. Degene met het minst aantal punten (hoogste gemiddelde positie) is de winnaar van het seizoen. Het seizoen loopt van 15 mei tot 15 september. Op deze manier hebben we twee competities in een. De punten beginnen pas te tellen na vier weken: als iedereen de kans heeft gehad om in te stappen in de competitie en de ladder zich redelijk heeft gesettled (niet op basis van loting punten ontvangen.) Wie later instapt krijgt voor alle gemiste weken hetzelfde aantal punten als er op dat moment teams zijn.
* De teams, weekstand van de competitie en seizoenscompetitie worden gepubliceerd op de website van de waterkant. Aanpassingen van de competitie graag doorgeven op waterkant@basgriffioen.nl
* De ladderstand wordt ook bijgehouden op het competitiebord dat onder de carport van Dennis en Ellen aan de pilaar hangt. Op 'vaste' speelavonden (donderdag) kan het bord worden meegenomen naar de baan.
* Er zijn twee winnaars aan het eind van het seizoen: het team dat op de laatste avond bovenaan staat en het team dat na de laatste avond het minste aantal punten heeft !
* Wellicht handig: meer split op de baan, extra lantaarnpaal, tegelrandje rondom, een bankje, te regelen via de gemeente door het bestuur. Splitsing van de twee banen door middel van een lint.
* Gelieve er allemaal op te letten dat de baan in goede conditie blijft. Het is geen crossterrein, zandbak of hangplek!



SAMENSTELLING TEAMS VOOR SEIZOEN 2003
< naar boven >

Wim - Maria
Marcel - Adje
Mathieu - Bas
Christ - Paul
Michel - Rob
Marlie - Arno
Arnold - Petra ?

Nog beschikbare leden:
Dennis, Herwin, Mirella, Rian, Pierre, Harold, Jo, Johan, Willie, Dirk-Jan, Gert-Jan, Peter, Pim, Robert, Grazyna, Angeline, Bianca, Mark, Yvonne, Dominique, John, Miranka, Tonny, Michiel, Thea, Ellen, Wendy, Joop, Hernanda, Carolien, Joyce, Lilian, Wilhelmine, Rianne, Benno, Jolanda, Johnny, Ingrid, Elise, Ilke, Jeffrey, Marion.

Kijk het even aan, of kies nu een partner en doe mee aan deze (ont)spannende competitie ! Je kunt altijd instappen en er zijn geen kosten aan verbonden !

SPELREGELS PETANQUE / JEU DE BOULES < naar boven >

* Het team dat de toss heeft gewonnen, zoekt een terrein uit, maakt een cirkel met een diameter van minimaal 35 centimeter en maximaal 50 centimeter.
* Vanuit de werpcirkel mag een speler van dit team het kleine houten balletje (ook wel but of cochonnet genoemd) op een afstand van ten minste 6 meter en ten hoogste 10 meter gooien. Minimaal 50 cm van de kant ! Na 3x een misworp werpt de tegenpartij de but, maar de winnaar van de vorige pot mag wel de eerste boule gooien.
* Uit het team dat deze voorbereidingen heeft getroffen probeert een speler een boule zo dicht mogelijk bij het 'but' te plaatsen. (De speler die het but uitwerpt, hoeft dus niet als eerste te spelen, het mag ook een medespeler zijn.)
* Het werpen gebeurt vanuit de werpcirkel, waarbij de voeten contact met de grond moeten houden als er wordt gespeeld.
* Verder moet de speler die een boule werpt er goed op letten, dat hij tijdens de worp binnen de cirkel blijft.
* Voordat de boule de grond of een andere boule heeft geraakt, mag de speler niet uit de cirkel komen. Beide voeten dienen contact met de grond te houden.
* Nu komt de tegenpartij aan de beurt, die gaat proberen een boule dichter bij het but te werpen. Dit kan door een boule beter te plaatsen, of door de boule die 'op punt' ligt weg te spelen, bij voorbeeld door deze boule weg te schieten.
* Lukt dit niet, dan moet een nieuwe poging ondernomen worden. Dit kan zo doorgaan, totdat alle boules van één team zijn gespeeld. In dat geval heeft het andere team 5 boules over die nog gespeeld kunnen worden en een kans maken voor een hogere score.
* Lukt het de tegenpartij wel een boule dichter bij het but te werpen, dan is het andere team weer aan de beurt.
* Je zou dus kunnen zeggen dat je moet spelen (behalve in het begin) wanneer het andere team 'op punt ligt' of als het andere team geen boules meer heeft.
* Als alle boules van beide teams zijn gespeeld, wordt er gekeken hoeveel punten er zijn gescoord. Iedere boule die beter ligt dan de dichtstbijzijnde boule van de tegenpartij levert één punt op. Een winnend team kan per werpronde minimaal 1 punt en maximaal 6 punten scoren.
* Het team dat de voorgaande werpronde heeft gewonnen, mag de nieuwe werpronde beginnen. Er wordt een nieuwe werpcirkel getrokken op de plaats waar het but het laatst lag. * Het team dat als eerste de 13 punten bereikt, is de winnaar.

DE SAMENSTELLING VAN TEAMS BIJ JEU DE BOULES
< naar boven >

Bij het samenstellen van de teams zijn er volgens het officiële reglement maar drie mogelijkheden:
1. Eén tegen één (tête-à-tête) - Drie boules per speler;
2. Twee tegen twee (doublette) - Drie boules per speler; (dit spelen we in deze competitie !)
3. Drie tegen drie (triplette) - Twee boules per speler.

Wanneer je 'zomaar een potje speelt' worden de teams eventueel als volgt verdeeld. het butje wordt gegooid en daarna gooit iedereen tegelijk 1 boule. Degenen die het dichtst bij het butje liggen vormen samen een team.

Veelal wordt er twee tegen twee of drie tegen drie gespeeld. Ieder team heeft dan zes boules tot zijn beschikking. Speelt men bij een club voor de gezelligheid een partijtje, dan kan men bij een oneven aantal gegadigden meer mogelijkheden bedenken. Bij voorbeeld:
* Vijf spelers: drie spelers tegen twee spelers;
* Zeven spelers: twee spelers tegen twee spelers en twee spelers tegen één speler (met 6 boules);
* Negen spelers: twee spelers tegen twee spelers en drie spelers tegen twee spelers. Een enkele keer kiest men voor een quadrette (vier spelers).

Uitgangspunt bij een verdeling in teams is steeds dat ieder team over evenveel boules beschikt.

De rolverdeling binnen een team (doublette en triplette)
Binnen een team kan iemand zich toeleggen op schieten of op plaatsen (tireren of pointeren). Bij het samenstellen van de team kun je hiermee rekening houden. Een doublette kan dan het beste bestaan uit een pointeur en een tireur. Vaak hoor je bij het indelen van de teams roepen: 'Oh, dat verliezen we toch, we hebben geen tireur!' Geloof dit nou niet direct! Nog steeds is het zo dat twee goede pointeurs winnen van twee matige tireurs.

En het triplette, wat doen we daarmee? Bij een triplette is er behalve een tireur en een pointeur nog een derde speler beschikbaar. Deze speler, de milieu (middelste) heeft de moeilijkste taak. Hij moet eigenlijk kunnen plaatsen en schieten. Hij moet proberen de fouten die zijn medespelers maken op te vangen. Vaak is het verstandig een wat oudere speler als milieu te nemen. Hij kan aanvoerder zijn en z'n medespelers vertrouwen geven. Op het moment dat de tireur een inzinking heeft kan hij het even overnemen. Een goed team uit drie spelers samenstellen is veel moeilijker dan uit twee. Velen beseffen niet dat de milieu vaak de doorslag geeft bij een overwinning. In Frankrijk zegt men dat goede milieus zeldzaam zijn. Uitblinken in twee disciplines, het plaatsen en het schieten, dan moet je toch een echte bal-kunstenaar zijn.


WEEKOVERZICHTEN VAN DE STAND
< naar boven >

Plaats
Team
1
Michel - Rob (E)
2
Marcel - Adje (B)
3
Marlie - Arno (F)
4
Mathieu - Bas (C)
5
Christ - Paul (D)
6
Wim - Maria (A)
7
Arnold - Petra (G)
8
9
10
Datum:
15-05

Plaats
Team
1
Michel - Rob (E)
2
Marcel - Adje (B)
3
Marlie - Arno (F)
4
Mathieu - Bas (C)
5
Christ - Paul (D)
6
Wim - Maria (A)
7
Arnold - Petra (G)
8
9
10
Datum:
22-05

Plaats
Team
1
Michel - Rob (E)
2
Marcel - Adje (B)
3
Marlie - Arno (F)
4
Mathieu - Bas (C)
5
Christ - Paul (D)
6
Wim - Maria (A)
7
Arnold - Petra (G)
8
9
10
Datum:
29-05

Plaats
Team
1
Michel - Rob (E)
2
Marcel - Adje (B)
3
Marlie - Arno (F)
4
Mathieu - Bas (C)
5
Christ - Paul (D)
6
Wim - Maria (A)
7
Arnold - Petra (G)
8
9
10
Datum:
05-06

Plaats
Team
1
Michel - Rob (E)
2
Marcel - Adje (B)
3
Marlie - Arno (F)
4
Christ - Paul (D)
5
Mathieu - Bas (C)
6
Wim - Maria (A)
7
Arnold - Petra (G)
8
9
10
Datum:
12-06

Plaats
Team
1
Michel - Rob (E)
2
Marcel - Adje (B)
3
Marlie - Arno (F)
4
Christ - Paul (D)
5
Mathieu - Bas (C)
6
Wim - Maria (A)
7
Arnold - Petra (G)
8
9
10
Datum:
19-06

>>> Team C heeft team F uitgedaagd en verloren: 13-6, 0-13, 13-11 na een 0-9 achterstand ! Postities veranderen dus niet...

>>> Team D heeft team C uitgedaagd op 9-6 en won met 13-6 en 13-11. Ze zijn hierdoor 1 plaats geklommen.

>>> Het lijkt erop alsof er geen wedstrijden zijn gespeeld deze week, klopt dat ?



Plaats
Team
1
Michel - Rob (E)
2
Marcel - Adje (B)
3
Christ - Paul (D)
4
Mathieu - Bas (C)
5
Marlie - Arno (F)
6
Wim - Maria (A)
7
Arnold - Petra (G)
8
Elise - Rianne (H)
9
10
Datum:
26-06

Plaats
Team
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Datum:
03-07

Plaats
Team
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Datum:
10-07
>>> Team F is verslagen door team D met 13-10 en 13-2.
>>> Vervolgens verliest team F van team C met 13-6 en 13-10
>>> De andere teams zijn nog niet echt actief... Wel een nieuw team: H !!!
   



Plaats
Team
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Datum:
17-07

Plaats
Team
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Datum:
24-07

Plaats
Team
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Datum:
31-07

Plaats
Team
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Datum:
07-08

Plaats
Team
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Datum:
14-08

Plaats
Team
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Datum:
21-08

Plaats
Team
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Datum:
28-08

Plaats
Team
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Datum:
04-09

Plaats
Team
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Datum:
11-09

< naar boven >


<<< Ga terug naar 'Activiteiten dit oud'