Fraaie frontispices uit mijn (bekeken) astronomie boeken.
Ik dacht dat ik er meer had, maar in feite vier fraaie titelafbeeldingen voor in mijn boeken. De eerste twee heb ik zelf, de andere twee alleen ingezien. Andere mooie…
Ik dacht dat ik er meer had, maar in feite vier fraaie titelafbeeldingen voor in mijn boeken. De eerste twee heb ik zelf, de andere twee alleen ingezien. Andere mooie…
Ioan Gryphium (Johannes Gryphius) is een uitgever uit Venetie, van oorsprong uit Duitsland die het drukkersvak van zijn vader leerde, net als zijn broers. Sebastian ging vanuituit Duitsland ook naar…
Augustus 2016 waren we op vakantie aan de Bodensee in zuid Duitsland. Daar bezochten we onder anderen het zeppelin museum in Friedrichshafen. Op dat moment stond daar ook de capsule…
Omdat het mij enerzijds om de kennisopbouw over de tijd gaat is dit boek 100 jaar te jong; ik heb al boeken uit die periode. Anderzijds gaat het me vooral…
Exacte bewegingen van de hemelse lichamen berekend van 1641 tot 1700, uitgegeven in het jaar 1648. Geschreven door Andrea Argoli. Het is lang geleden dat ik zelf weer een oud…
Galilei Galilei... gedrukt in Leiden. Gesprekken en wiskundige bewijzen in twee nieuwe wetenschappen • Dit boek in de database van UBL• Dit boek volledige op Google Books
Galileo Galilei... • Volledige boek digitaal • Het boek bij UBL• Het boek is nu te koop op een veiling, bieden vanaf 24.000 Euro...
Een onderwerp dat ik ook nog een keer wil onderzoeken is de Vereenigde Oostindische Compagnie, opgericht in 1602. Ik zocht erop in de database van de Universiteitsbibliotheek Leiden en kreeg…
De revolutionibus orbium coelestium (Over de omwentelingen der hemellichamen) is het belangrijkste werk van de Oost-Pruisische sterrenkundige Nicolaus Copernicus (1473-1543). Het boek werd voor het eerst gedrukt in 1543 in Neurenberg en beschrijft een heliocentrisch model voor het zonnestelsel, dat…
De Batjan is een koopvaardijschip van de Stoomvaartmaatschappij Nederland (SMN). Mijn vader heeft als 18-jarige de halve wereld gezien met dit schip. Een prachtig avontuur op die leeftijd en daarom…
De boeken die ik heb en/of mag inzien zijn voorzien van de mooiste grafische elementen van verschillende soorten. Ik ken de officiële benamingen niet, maar in de Facebook Group Vintage…
Ook van Kepler, Het was vandaag een Praag-dag bij UBL: Vooral Brahe en Kepler... Dit boek gaat echter niet over astronomie an sich, maar over de harmonie in de natuur…
Ook een boek van Johannes Kepler. Origineel uit 1618, maar vooral deze versie is online te vinden, o.a. bij Google Books. Dit is een direct te linken variant op de…
Johannes Kepler, inmiddels in Praag toen deze editie uit kwam, maar initieel uitgebracht in 1596 toen hij nog in Graz woonde. Stella Nova bevindt zich in de voet van Ophiuchus,…
Zelf heb ik de beroemde herdruk uit 1937, ook al oud, maar 1609 is een prachtig jaar. Net voor de Sidereus Nuncius van Galilei. Johannes Kepler en Galilei wisselden brieven…
Petrus Apianus maakte naast dat prachtige grote boek, ook nog een heel klein boekje... De titel is langer dan het boekje zelf...: "Cosmographiae introductio cum quibusdam geometricae as astronomie principes…
Een meesterwerk van Petrus Apianus. Nadat ik dit boek heb leren kennen heb ik het aangevraagd bij de Universiteitsbibliotheek van Leiden. Ongelofelijk wat een meesterwerk. Bijna een half millennium oud…
Piet Smolders op de koffie Een mooie dag voor deze space-nerd. De inmiddels 80 jarige Piet Smolders kwam met zijn vrouw Ljoedmila speciaal naar de Theetuin om twee van mijn/zijn…
De mooiste caravan is voor mij een Chateau Calista 450 uit 2002: geweldige indeling en tijdloos ontwerp, maar ja, wat moet je met zo'n enorm gevaarte achter je auto. Daarom…
Deels voor de Theetuin, en deels voor onszelf, maar door de rare corona zomer nog maar twee keer kunnen gebruiken. Hij werkt wel prima deze kleine pizza fabriek. Een keer…
Dit project lag er al twee jaar, maar in corona tijd toch maar eens doorgezet. Het idee is een BBQ tafel waar je - net als bij de Japanner aan…
De Universiteit van Padova - waar Galilei 10 jaar les gaf - was de mooiste verrassing van afgelopen vakantie. Er was ook een fraaie winkel bij waar veel interessante boeken…
1800 euro korting kon ik krijgen op dit boek van Athanasii Kircheri vanwege de corona en zo... Dan weet je wel wat de vraagprijs ongeveer was. Echt een prachtig boek…
Het tweede boek dat ik in mocht zien bij de antiquair in Milaan was een schoolboek. Niet heel oud, niet gruwelijk zeldzaam dus, maar wel in werkelijk perfecte staat. Voor…
Na een week Slovenië via Italie terug: Galilei's Padova, Venetië en Milaan. Vooraf wat antiquairs opgezocht die enigszins op de route lagen om het gezien niet te veel mee te…
Vorig jaar was onze trip naar Tsjechië erg goed bevallen en toen werd ons aangeraden dan ook naar Slovenië te gaan: nog groener en nog mooier ! We hadden tijdig…
Op vakantie in Triglav Nationaal Park in het noorden van Slovenië, zaten we in een mooie blokhut op 1.258 meter hoogte. Ver genoeg van de bewoonde wereld vandaan om mijn…
Een van de grootste die leefde van 1564-1642, dus ook die verdient een eigen pagina met mijn belevingen betreft Galilei. Na onze Slovenië-reis nog drie dagen Italie waaronder een Galilei…
Ik heb al een Sidereus Nuncius ingezien in Museum Boerhaave. De versie uit 1653. Eenzelfde versie heb ik nu ook ingezien bij de Universiteitsbibliotheek Leiden. Maar daar hadden ze ook…
Een laat meesterwerk van Galilei waar hij zogenaamd in gesprek is met twee anderen die twisten over een geocentrische wereldbeeld (Ptolemeus) en het heliocentrische wereldbeeld (Copernicus). Galilei wist inmiddels hoe…
Van dit boekje heb ik een eerdere editie: Astronomische Oefening. Het is een van mijn mooiste boeken (boekjes) en nu ik deze kon inzien nam ik de kans Even vergelijken,…
WAT EEN JUWEEL, wat een verrassing, wat een feest !!! Vrijdag 17 juli weer naar de Universiteitsbibliotheek in Leiden geweest. Doel was enkele Sidereus Nuncius versies vergelijken, maar om dat…
De Sphaera van Johannes de Sacrobosco. Ik vind 'm bijzonder. Deze editie van 1647 van Elsevier is een van de laatste edities die van dit boek is gemaakt. Hoewel een…
Na enkele bezoeken aan Rijksmuseum Boerhaave heb ik de aandacht verlegd naar deze bibliotheek. Daar zijn weer andere en vooral meer boeken dan ik in heb kunnen zien bij hun…
Naast onze Theetuin, hebben we ook nog een mooie studio. Dat wil zeggen, vooral prachtig gelegen aan de rand van de Schaijkse bossen en uitgestrekte heide. De studio mag er…
Midtsgaders (also ook) van de son en 's hemels loop. An een gesteld door P. van Aengelen t' Amsterdam, voor Marcus Willemszoon Doornick, Boeckverkooper, by de Nieuwe-brug, op de Thesselsche…
Ik keek nog niet zover terug in de tijd, maar al in 1230 schreef Johannes Sacrobosco een boek over de aarde, en dat hij rond is... Ik vond dat boek…
Andres Cellarius is een bekende illustrator van astronomische platen, maar is zelf geen astronoom. Hij maakte prachtig werk en zijn Harmonia Macrocosmica is zijn bekendste werk. Het boek van Cellarius…
https://www.basgriffioen.nl/maan/harmonia-macrocosmica-van-andreas-cellarius-1660/De Duitser Andreas Cellarius was geen astronoom, maar kon de astronomische onderwerpen wel prachtig graveren tot schitterende handgekleurde prenten. En dat allemaal midden 17e eeuw. Hij trouwde in 1625 een…
Tijdens een gezellig etentje een veiling verloren en toen kwaad doorgeboden op een miniboekje... Dat had ik beter niet kunnen doen... Vooral omdat er - ondanks de aankondiging - eigenlijk…
Een rare tweedeling in dit boek van Nicolaas Hartzoeker: Eerst uitgebreide uitleg over de werking van het oog, het zien van licht en kleur en dat soort zaken. Ik dacht…
Dit is een van de allereerste boeken dat goed uitlegt hoe lenzen en dus een telescoop werken. Kepler was een tijdgenoot van Galileo, maar ze hebben slechts enkele brieven uitgewisseld.…
Zoek op Galilei links bij het submenu van deze site en je zult veel hits vinden: Dit is toch de start van de astronomie omdat er voor het eerst met…
Dit is een van de belangrijkste werken die ik ooit heb ingezien. En dichter bij het inzien van een echte Sidereus Nuncius zal ik niet komen vrees ik. Vandaag weer…
Bijvangst, dit boek. Werd verkocht als set met de Atlas van de Sterrenkunde. Die moest ik hebben; deze gaat meteen weer de verkoop in om de prijs te drukken. Maar…
Bedoeling wa sgeld uitsparen op boeken uit periodes die ik al heb afgedekt en dan potje opbouwen om een keer iets van de 17e eeuw 'op de kop te tikken'.…
Af en toe win je per ongeluk een artikel op een veiling. Op zich niet slim maar kan gebeuren, dan heb je het in ieder geval voor weinig. Soms koop…
Oh jee, precies wat ik niet zou doen is toch gebeurd; mooie oude boeken gekocht die NIET over astronomie gaan: Mijn bod bleek dagen later het hoogste en dus heb…
Hier hikte ik al heel lang tegenaan. Titel is veelbelovend, maar van de 1000 pagina's die deze twee boeken tellen gaat nog geen 10% over het stuk van het 'Heelal'…
Vandaag kunst: "Prachtig recent werk van de Amerikaanse kunstenaar Juno. Zoals je kunt zien duidelijk geïnspireerd door van Gogh in zijn Franse periode rond 1889 (Post Impressionisme). Het hallucinerende lijnenspel,…
Alle werken van Johannes Kepler zijn verzameld en opnieuw uitgebracht. Deze taak is gestart in 1934 en is, na 83 jaar, in 2017 afgerond. In totaal 27 delen. Losse delen…
Planches 1760 Prachtig oud boek met vele mooie illustraties en 3 uitklapbare platen over de thema's: Wiskunde, de aarde, militarisme en marine. Een van 11 delen door Diderot and D'Dalembert,…
Dichterbij de verre 'ruimte' zal ik voorlopig niet komen. En ook dat is nog niet het geval want door corona, kan de verzamelaar in Spanje het pakketje nog niet deze…
Een beetje een rare post dit, maar omdat ik dit voor mezelf doe, toch geplaatst als herinnering. Dit kwam online voorbij en ik heb me een half jaar geleden ingeschreven.…
Samen met Finn naar Aviodrome in Lelystad geweest: was de moeite waard. Binnen een uitgebreid historisch overzicht van de luchtvaart en buiten nog een mooie collectie vliegtuigen. Een 747 JumboJet…
Deze ga ik - in theorie - wat langer houden. De Thunderbird Sport was te lomp zwaar. De Ariel geweldig, maar iets te veel werk mee. De Royal Enfield had…
Dit boekje staat al lang op de pagina 'Nog niet gekocht', maar van de boeken op die pagina heb ik er inmiddels al 3 alsnog gekocht: te mooi, wilde ze…
Ook deze Latijnse variant is van na de dood van de schrijver Christiaan Huygens. P. Brabus heeft ook een Nederlandse versie van dit boek geschreven met exact dezelfde illustraties erin.…
Een boek uit 1717, terwijl Huygens stierf in 1695. Het is dan ook een tweede druk. En door de vervangen kaft ziet het boek er splinternieuw uit. Het blok (de…
Christiaan Huygens, de belangrijke Nederlandse Astronoom van die tijd die onder andere satellieten naar zich vernoemd heeft gekregen. Hij was het die als een van de eersten de ringen om…
Ik wil Latijns leren lezen... Maar ook zonder die kennis enorm dankbaar dat ik zo'n boek vast heb mogen houden. Een jaar voor zijn dood geschreven en hoewel ik er…
De kometen uit 1664 en 1665 worden beschreven in dit boek van Johannes Schulerus, met een deftig voorwoord aan de Hoogh-Mogende Heeren van de Staten Generael. Het boek Comeet Gestarnte…
Nog net gerelateerd aan astronomie; een boek over de zonnewijzer uit 1670 van Barthelomeum Schultetum Lees het volledige boek bij Google Books Bekijk de andere boeken die ik in mocht…
Een klein boekje in kunnen zien bij de bibliotheek van Museum Boerhaave te Leiden. Geweldige service dat de landgenoten het staatseigendom zo mogen bekijken. Deze keer diverse boeken uit de…
Op weg naar een antiquair in Leiden (zomer 2019) even op bezoek geweest bij Space Expo in Noordwijk, en ook meteen een guided tour naar ESA (Daar mochten natuurlijk geen…
In September 2016 hebben we New York bezocht. Op de laatste dag hebben we de Intrepid bezocht; het drijvende museum voor zee, lucht en ruimtevaart aan boord van het enorme…
De grootste collectie Britse motoren ter wereld, met zo'n 850 stuks. Direct naast de luchthaven, dus dat kwam mooi uit. Ik was er samen met Lon midden juli 2015. We…
Italie 2014. Terug naar de prachtige Agri Turismo boven op een bergje bij de kust in Riparbella. Op een steenworp afstand van Pontedera, dus een keer een prima uitstapje voor…
Tijdens een bezoek aan de telescopen collectie van Peter Louwman in het auto museum van zijn broer Evert te Den Haag werden de vragen keurig en en vakkundig beantwoord door…
Eens per maand op vrijdag is in het Louwman Museum van Evert Louwman ook een tentoonstelling van klassieke telescopen. Dat was dus onze dag om te gaan: 2 vliegen in…
Dit museum stond al langer op het lijstje en einde kerstvakantie 2019/2020 heb ik het bezocht met Finn. Een prachtig pand ontworpen door de Amerikaan Michael Graves: Er zit geld…
In 2013 waren we (weer) op vakantie in het Zwarte Woud (Muenstertal) en van daar af is het maar een kort ritje over de grens naar Mulhouse. Daar staat de…
In 2013 ben ik met mijn technische maat Lon naar de Mostra Scambio geweest op het circuit van Imola; 4,5 km lang en dan aan twee kanten kramen, stands, verkoop,…