Je bekijkt nu Fraaie frontispices uit mijn (bekeken) astronomie boeken.

Fraaie frontispices uit mijn (bekeken) astronomie boeken.

  • Berichtcategorie:1. Astronomie

Ik dacht dat ik er meer had, maar in feite vier fraaie titelafbeeldingen voor in mijn boeken. De eerste twee heb ik zelf, de andere twee alleen ingezien. Andere mooie die ik tijdens het verzamelen tegen kwam ook maar erbij gezet. Eerder maakte ik al een mooie verzameling van drukkers emblemen.

Deze mag er ook zijn uit 1598, een boek over Tycho Brahe (aantal lijnen helaas onbekend, maar ik schat ook max 2 per mm in die tijd)
Hier zat geld en dat zie je: Histoire de l’Academie Royale des Sciences – 1715. Meestal maar 2 lijnen per millimeter, maar wel zeer kunstzinnig en technisch mooi gedaan: goede grijstinten met weinig lijnen.
Ephimerides van Andrea Argoli uit 1648: er is iets met zijn titelillustraties; de link naar het Amerikaans artikel zit achter de link 😉 Ook hier slechts 2 lijnen per mm (50 dpi)
Mundus Subterraneus van Athansi Kircheri uit 1678, ingezien in Venetië
Een beroemde van Galileo Galilei: Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo Tolemaico e Copernicano uit 1632. Niet heel fraai, wel beroemd.
Astronomiae Instauratae Progymnasmata van de (ijdele) Tycho Brahe uit 1598. Prachtig boek voor die tijd.
Astronomicum Cæsareum van Petrus Apianus uit 1540. 500 jaar oud en zie die prachtige gekleurde draak… The king of all ! Dit boek is ongelofelijk voor die tijd.



Anders, maar ook mooi…:

Discorso al serenissimo don Cosimo II van Galileo Galilei uit 1612, Geen fraai titelblad, maar wel een zeer fraai embleem met relatief lage resolutie. Volg de link voor detailfoto’s.
Proeve der Deurzichtkunde van Nicolaas Hartzoeker uit 1699
Systema Cosmicum van Galileo Galilei uit 1641
Cosmographiae Introductio van Petrus Apianus uit 1551
Sterrenkunde van Jan van der Bilt, niet zo oud; uit 1913
Story of the sun – 1901, met schutblad voor de kleurenprint.
Wonderen des Hemels van Camille Flammarion – 1898
De sterrenwereld van Bernardus Brinkman, op dat moment mijn oudste boek uit 1873, inmiddels ben ik 225 jaar verder terug in de tijd…
Ook het Rijk der Sterren van Camille Flammarion uit 1894 begint met een spectrografie plaat.
Elementary Lessons in Astronomy door Norman Lockyer uit 1881 met een zeer fraaie uitklap ‘poster’ met spectrografie van diverse bronnen.