Je bekijkt nu Sikhote-Alin meteoriet uit 1947

Sikhote-Alin meteoriet uit 1947

  • Berichtcategorie:1. Astronomie

Dichterbij de verre ‘ruimte’ zal ik voorlopig niet komen. En ook dat is nog niet het geval want door corona, kan de verzamelaar in Spanje het pakketje nog niet deze kant op sturen… Ik wilde er al langer een, en dan inderdaad liefst een ijzeren en deze keer won ik een veilinkje…

Deze meteoriet is een van de grootste meteorieten in de geregistreerde geschiedenis. Het werd gevoeld op meer dan 300 km afstand met een ‘bolide’ (zeer heldere meteoriet) die de getuigen beschrijven als helderder dan de zon. Het kruiste de atmosfeer op 14 km / s boven de bergen van Sikhote Alin. De val vond plaats in het uiterste oosten van Rusland, dicht bij de Chinese grens om 10:38 uur lokale tijd op 12 februari 1947. Sikhote Alin is geclassificeerd als IIAB octahedrite iron meteorite.

IJzermeteorieten komen uit de kern van dode asteroïden. Daarin verzonken de zware elementen door zwaartekracht naar het midden. De asteroïden werden vervolgens vernietigd door inslagen met andere lichamen, waardoor de ijzeren kern in de ruimte vrijkwam. IJzermeteorieten zijn voornamelijk legeringen van ijzer en nikkel, hoewel ze andere sporenelementen bevatten.

Sikhote Alin versplinterde in zijn afdaling totdat de druk van de atmosfeer zo hoog was dat deze explodeerde. Het voorval liet voornamelijk 2 soorten meteorieten achter, een met gladde oppervlakken vanwege de hogere snelheid in de atmosfeer en een met ingewikkelde vormen vanwege de explosie. Dit exemplaar komt uit de eerste fragmentatie van de meteoroïde.

Van Wikipedia

De inslag vond overdag plaats en er zijn 240 ooggetuigenverslagen geregistreerd. Dat stelde Fesenkov, de voorzitter van de vakgroep meteorieten van de Russische Academie van Wetenschappen, in staat om de oorspronkelijke baan van de meteoriet te berekenen. Het is meer dan waarschijnlijk zo dat de omloop van de Sichote-Alinmeteoriet gelijkaardig was aan die van vele andere hemellichamen in ons zonnestelsel. Ze draait dus ellipsvormig rond de zon en het aphelium ligt binnen de planetoïdengordel. Dit brengt met zich mee dat het wellicht om een planetoïde ging die door botsing met andere planetoïden uit haar baan is geduwd en bijgevolg in een baan om de aarde is beland.

De Sichote-Alinmeteoriet viel in het Sichote-Alingebergte nabij Luchegorsk. Rond half elf ’s morgens zagen ooggetuigen een vuurbal die helderder was dan de zon. Hij kwam vanuit het noorden en daalde onder een hoek van 41 graden. De heldere flits en het oorverdovende lawaai van de inslag werden in een straal van 300 kilometer waargenomen. De rookpluim, die enkele uren in de lucht zichtbaar was, was 32 kilometer lang. Toen de meteoroïde de atmosfeer binnendrong, gebeurde dat met een snelheid van zo’n 14 km/s. Ze brak daarna in verschillende stukken en op een hoogte van 5,6 kilometer spatte het grootste deel met een geweldige explosie uit elkaar. Het inslagveld van de meteoriet was ongeveer 1,3 km? groot en ellipsvormig. Enkele van de brokstukken maakten kraters. Er zijn er zo’n 120, waarvan de grootste ongeveer 26 meter diameter heeft en 6 meter diep is. Andere stukken boorden zich in de bomen in de buurt.



De brokstukken zijn in te delen in twee types. Er zijn stukken die sporen van erosie vertonen en die wellicht afbraken van de meteoriet toen deze de atmosfeer binnen drong. Ze hebben kleine putjes ter grootte van een duim in het oppervlak. Anderzijds zijn er ook brokken die de sporen van een krachtige explosie vertonen. Deze stukken vielen pas 5,6 kilometer boven het aardoppervlak uit elkaar.

De inslag was bijzonder groot. De totale massa werd geschat op bijna 90.000 kg. Een groot rotsblok wordt tentoongesteld in Moskou, het grootste gedeelte vond een weg richting privéverzamelingen. Een recente schatting door Tsvetkov brengt het gewicht van de meteoriet terug tot 100.000 kg.[1]

De meteoriet is een grove ijzeroctahedriet. Hij bestaat voor 5,9% uit nikkel, 0.42% uit kobalt, 0.46% uit fosfor, 0.28% uit zwavel, en verder bestaat de meteoriet uit kleinere hoeveelheden germanium en iridium. De rest (ongeveer 93%) bestaat uit ijzer. Verder zijn ook de volgende mineralen aanwezig: taeniet, plessiet, rhabiet, pyrrhotiet, chromiet, nikkelijzer en schreibersiet.

Primorsky Krai, het uiterste oosten van Rusland
10 jaar later werd er een herinneringspostzegel uitgegeven.

Wiki Links

• Wikipedia NL over deze meteoriet
• Over deze Sikhote-Alin meteoriet – ENG
Over IIAB meteorieten
Over deze meteoriet in Metroritegallery